Etiketter

Bild (3) Engelska (38) Hkk (3) Idrott (8) Lära att lära (2) MA (7) Musik (1) No (36) Portfolio (4) So (5) Svenska (27) Tyska (37)

fredag 28 februari 2014

Stäng av standby


Jag har valt att jobba med standby eftersom jag tycker det är oerhört onödigt att vi använder energi åt saker som egentligen bara finns för att man apparaterna ska starta snabbare och att de minuterna extra det tar för att starta en apparater är en enkel uppoffring för att förbättra miljön och kräver inga stor insatser utan mest bara ändra sitt beteende och komma ihåg att stänga av sina apparater när man inte använder dem.

Problemet med standby är att det är en onödig energiåtgång som leder till en ökad energiförbrukning i varje hushåll och då leder till att vi är tvungna att producera mer el. Desto mer el vi behöver producera ju svårare blir det för oss att skapa den genom förnyelsebar el och blir tvungna att använda oss av fossila bränslen såsom olja, kol och naturgas som vid framställningen av energi släpper ut växthusgaser som påskyndar växthuseffekten. 

Växthuseffekten är den uppvärmning som sker vid jordens yta genom att solens strålar strålas ner mot jorden och värmestrålarna reflekteras på jordens yta men en del av den studsar tillbaks mot jorden och värmer upp den och den är helt naturlig och det är inte den som är problemet i sig utan det är själva förstärkningen av den, att vi ökar antalet strålar som reflekteras tillbaks och värmer upp jorden och skyndar på jordens uppvärmning. Detta leder till att isarna kommer att smälta och då öka havsnivån som i sig leder till att viss kuststäder kommer att vara under vatten. temperaturen kommer att öka med några grader på lång sikt om det här skulle fortsätta skulle arter inte klarar av att utveckla egenskaper för att klara sig i en ny miljö men däremot så kommer livet inte att dö ut det kommer att komma nya arter men det är en stor risk att människosläktet kommer att dö ut. Den vanligaste växthusgasen är vattenångan men det är inte det vi bidrar mest med utan vi bidrar mest med koldioxiden genom utsläpp vid t ex förbränning av kol, och olja. Det jag vill komma till är att om vi minskar vår energi förbrukning så gör vi det lättare att kunna endast använda förnybara energikällor så som vind, vatten och solenergi och minska utsläppen av växthusgaser vid förbränning av t ex olja. 

Det är också så 10% av hushållets energiförbrukning kommer ifrån standby och det rör sig i genomsnitt om 250 kilowatt timmar per år för varje hushåll och man kan spara upp till 225 kr per år bara genom att stänga av standby på sina elektroniska apparater. 


De första elektroniska apparater med så kallat standby drog mycket mer energi än vad funktionen gör nu men nu förtiden har vi fler och fler elektroniska apparater och det drar då mer energi än det även fast standby i sig drar mindre och mindre ju längre teknologin kommer.


Min metod är att övertyga folk att  stänga av sina elektroniska apparater som drar ström i standby genom att göra ett reklamblad för att få folk att inse hur mycket de sparar på miljön och i plånboken genom att stänga av standby men också tipsa folk att köpa grenuttag för att slippa dra ut varje kontakt. Sen be dem att försöka stänga av standby i en vecka och sen ställa några frågor om det var svårt att komma ihåg att stänga av det och om det hade underlättat mycket med timer eller fjärrstyrda eluttag för att göra det enklare att både komma ihåg och slippa dra ut kontakter. 





Ne är en pålitlig källa där det är granskat och bearbetat av deras egna redaktion. Information var också pålitlig och sidan såg väldigt professionell ut ,m
Eon är en av de stora elleverantörerna i Sverige och de råden såg jag på många andra olika källor så som energimyndigheten.

Pålitlig källa av staten hade tips som stod på andra sidor också men själva utseendet av sidan såg också väldigt professionellt ut. 


Eon är stor elleverantör som jag kollade priset på e

wikipedia må vara en källa som kan ändras av alla men är också strikt övervakat. Informationen var detaljrik och hade många bra referenser och kändes därför väldigt bra och pålitlig.

onsdag 5 februari 2014

idrottsreflektion lektionsplanering


Det gick bra när vi planerade och i början så tänkte vi var för sig vad man kunde ha på lektionen och sen så blev det bara så att vi delade upp lektionerna genom att alla kom på var sin grej så  tyckte vi att det blev enklast så. Jag tänkte på min lektion att försöka komma på en lek som gjorde att man var tvungen att anpassa sin rörelser till leken sen så när jag tänkte ut reglerna så tänkte jag på att det inte skulle vara för många regler i och med att det var en ny lek som då kunde ha gjort att man inte hade förstått den och det hade då inte utnyttjat lektionen. Regel där om man blir rörd var man tvungen och stanna och leta passning eller skott lade jag till för att jag ville att alla skulle vara med och inte ha några soloräder genom hela plan men också använda ett till sorts försvarspel så att det inte bara blir att man ska täcka spelare men också vara lite offensiv i sitt för svar och försöka stoppa dem när de studsar. 

Jag tyckte att min lektioner men även de andra lektionerna vår grupp höll i blev lyckade genom att de förstod reglerna och vi behövde inte lägga ner så jätte mycket tid på att förklara sen så tyckte jag att alla lektionerna hade ett bra tempo och jag tyckte att allt gick som planerat och till och med så kom de på regler som gjorde leken bättre som jag inte tänkte på och inte hade planerat. Att de la till en sak som inte var planerat var för att jag kanske inte sa alla regler så tydligt att alla uppfattade men så tror jag att de bara trodde att det var så men eftersom det inte gjorde leken sämre utan enligt mig lite svårare och bättre.

Jag tycker att detta arbetsätt är bra för att man får se hur det är att hålla i lektionerna och tänka på hur det kommer bli och vad som kan vara knepigt med regler och annat men jag tycker också att man ska blanda lite med att läraren håller i lektionerna och då och då så håller eleverna i lektionerna för att när eleverna håller i det så har de ingen erfarenhet och det kan lätt bli mycket som kan tid av lektionen som framplockning och genomgång som jag tycker har hänt lite varje lektion som en elev har haft som kan ta tid av lektionen och då mindre speltid men annars så tycker jag det är bra för då kan elverna också köra det de vill och om det har en idé som de har på förslag och de får även testa på hur det är att leda en lektion.

Elitsatsning i för ung ålder



Vid övergången från barnidrott till ungdomsidrott så väljer många klubbar att gallra bort de spelare som inte har kommit lika långt i sin utveckling och väljer de då som anses bäst i när de är fortfarande är runt 12-14 års ålder men statistik tyder på att de spelare som inte var bland de bästa i sin ålder har sedan gått vidare till att spela i landslaget. Enligt Riksidrottsförbundet så ska det erbjudas både bredd och elitsatsning i klubbarna men eftersom de flesta tränare ser hellre en kortsiktig framgång en en långsiktig. All tillgänglig statistik visar på att klubbarna framför allt tappar medlemmar under tonåren som på grund av andra intressen men framförallt så tror jag att det beror på att många av dem dels blir gallrade eller får känslan att de inte blir något inom sporten och slutar då. 

Enligt Riksidrottsförbundet ska man ta hänsyn till barnens olika behov, förutsättningar och utvecklingstakt vid övergången mellan barn och ungdomsidrott men t ex Skånes fotbollsförbund har redan uttagningar till skånelaget vid 13-14 års ålder så ser jag det inte att ta hänsyn till olika individers utvecklingstakt samt att många klubbar börjar gallra bort spelare vid den åldern genom att man ger intrycket att någon inte är lika bra vid 14 års ålder och den kanske slutar med sporten även om den inte har utvecklats lika mycket och kanske i framtiden blir en landslagspelare, så jag tycker att de tär helt fel att börja toppa och ha uttagningar förrän man minst är 15-16 år för folk utvecklas olika och det måste man ta hänsyn till så att idrotten ska vara för alla och att alla ska få chansen att bli något inom sporten. Det finns så klart klubbar på olika nivåer men i alla sporter så finns det liksom inte olika klubbar så nära varandra och om man då är med i en förening som försöker nå elitnivån och gallrar bort de som inte är tillräckligt bra och närmaste klubb ligger flera mil därifrån så tror jag att de orsakar att många slutar men det absolut bästa vore om alla klubbar kunde driva en organisation för alla men det tror jag inte för att för vissa så vill man hellre se kortsiktig framgång än långsiktig framgång. 

Det står också att de ungdomar som vill bedriva en elitsatsning ska få göra det men det behöver inte nödvändigtvis betyda att de måste spela med det bästa lagen för att bli så bra som möjligt även om det har gett resultat via framgångar vid U mästerskap så förlorar man många som kan ta sig in i  A-landslaget. I Belgiens fotbollsförbund har man varit i kris men sen gjorde man en hel omvändning genom att strunta i resultat i ungdomsåldrarna och satsat på bredd inte topp vilket har  lett till att de har behållt sina talanger och kommit bland de fem bästa fotbollslandslagen i världen.

Jag tycker därför att alla ska ha möjlighet till samma träning oavsett hur bra man är och att det ska gälla i alla föreningar för att behålla så många spelare som möjligt. Men jag säger inte att det är fel att nivågruppera då och då men att dela upp lagen och endast fokusera på de som har kommit långt i sin utveckling anser jag fel för att man ger då inte samma möjligheter till alla och då hindrar de som vill satsa men inte hunnit lika långt och förlorar då de spelare som kanske blir landslagspelare och vill vi ha framgång inom sporten som alla vill ha framgång men jag anser att en framgång när man är vuxen är viktigare än en framgång vid 15 års ålder.







http://www.ur.se/Produkter/179538-Idrottens-himmel-och-helvete-Bankad-petad-och-kord


http://www.ur.se/Produkter/179526-Idrottens-himmel-och-helvete-Toppa-for-att-krossa