Syfte: Vi ska undersöka hur mycket socker det finns i en banan.
Materiel: E-kolv, bägare, filtreringspapper, banan bit, mortel, tratt, vatten och brännare.
Utförande: Vi delade en banan och vägde den och vår bägare i olika omgångar. Sen mortlade vi bananen och tillsatte vatten för att sen filtrera den. Efter det så Destillerade vi det och vägde sen sockret tillsammans med bägaren.
Materiel: E-kolv, bägare, filtreringspapper, banan bit, mortel, tratt, vatten och brännare.
Utförande: Vi delade en banan och vägde den och vår bägare i olika omgångar. Sen mortlade vi bananen och tillsatte vatten för att sen filtrera den. Efter det så Destillerade vi det och vägde sen sockret tillsammans med bägaren.
Resultat:När vi filtrera bananen så vattnen så löste vattnet ut sockret ur bananen och gick igenom filtret och dem mosade banan bitarna stannade kvar. När vi värmde blandningen så försvann vattnet och sockret blev kvar.
Slutsats: Det finns 12.2% socker i en banan* och vi kom fram till 6,34% men eftersom vi tog en 6 dels banan och tog sen genomsnitt på resultaten tillsammans så kan det bli andra resultat. Vi kunde också fått ett annat resultat om vi hade blandningen kokat längre så vi hade fått bort vattnet
*Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Banana#Fruit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar