Syfte: att se hur olika sockerarter reagerar när man droppar i kopparsulfat och natriumhydroxidlösning.
Material: skyddsglasögon, brännare, trefot, trådnät, tändstickor, 250 ml bägare, 4 provrör, provrörsställ, vatten, kopparsulfatlösning, natriumhydroxidlösning
sockerarterna glukos, maltos, laktos och sackaros.
Utförande: Fyll bägaren med hälften vatten och värm vattnet till det kokar och sänk det sen så det bara kokar svagt, Fyll provrören med 3cm vatten och sätt dem i provrörsstället. Lös en halt tsk glukos, laktos, maltos och sackaros i var sitt provrör märk provrören så du vet vilken som är vilken. droppa i 5 droppar kopparsulfatlösning i varje provrör och sen tillsätt lika många droppar natriumhydroxidlösning eller till det har en blå färg. Skaka provrören och ställ ner i bägaren.
Resultat: Alla förutom Sackaros blev orangea
Slutsats: Alla förutom sackaros blev orangea för de innehöll koppar som rostade och gjorde då att lösningarna blev orangea men sackaros innehöll inte koppar och ändrade då inte färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar