Etiketter

Bild (3) Engelska (38) Hkk (3) Idrott (8) Lära att lära (2) MA (7) Musik (1) No (36) Portfolio (4) So (5) Svenska (27) Tyska (37)

måndag 23 januari 2012

Buktiga speglar

Syfte: syftet med laborationen var att se vad som händer när ljus kommer in i en konvex spegel och vad som händer med en konkav spegel.

Materiel: Konvex spegel, konkav spegel, optisk bänk, optiklampa, spänningskub, lins, spalthållare, skärm med fem spalter, böcker, vit papper och muffar.
Utförande: Vi satte fast optiklampan på optik bänken och satte sen fast en lins och en spalthållare med en skärm med 5 spalter. VI satte sen böcker och ovanpå dem ett vit papper där vi lade en konkav/konvex spegel och satte på optiklampan.
Resultat: När vi satte på lampan och hade den konkava spegel på det vita papperet så korsade ljusstrålarna och skapade en brännpunkt. När vi hade den konvexa spegeln på det vita pappret och satte på lampan så gick strålarna utåt och skapade ingen brännpunkt
Slutsats: Den konkava spegeln har en brännpunkt eftersom spegeln är böjd inåt så korsas strålarna. Den konvexa spegeln har ingen brännpunkt för att den är böjd utåt och då går alla strålarna utåt och korsar inte varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar