Etiketter

Bild (3) Engelska (38) Hkk (3) Idrott (8) Lära att lära (2) MA (7) Musik (1) No (36) Portfolio (4) So (5) Svenska (27) Tyska (37)

måndag 30 januari 2012

Ljusets brytning

Syfte: Syftet med laboration var att se hur ljus bryts från luft till glas och tvärtom och vad som händer när man vrider på halvcirkeln.
Materiel: Spänningskub, spalthållare, skärm med en spalt, lins +10, böcker, muffar 3 st, optisk bänk, optisk lampa och glasskiva (halvcirkel)
Utförande: Vi satte fast lampan, linsen och spalthållaren med en skärm med en spalt i optik bänken och satte ett vit papper på böckerna där vi satte glasskivan och satte på lampan.
Resultat: När vi hade den böjda sidan mot lampan så bröts ljuset mot normalen och samma sak hände när man vred på glasskivan och när den gick från glas till luft så kom den med 0° vinkel till normalen så den fortsatte bara rakt fram. När vi hade den raka sidan mot lampan så kom den med 0° vinkel till normalen så fortsätter den rakt fram men när den går från glas till luft genom den böjda ytan så bryts den från normalen.
Slutsats: När Ljuset bryts från luft till glas så går det enklare för vissa strålar än andra alltså bryts den inåt och när ljuset går från glas till luft så bryts det utåt för att det går enklare för vissa strålar och svårare för andra så strålens riktning ändras.


Felkällor: Avstånden på optiken var inte helt rätt så kunde det förändra resultatet.

Förbättringar: Man kan vara mer noggrann när man sätter ihop optikställningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar