Etiketter

Bild (3) Engelska (38) Hkk (3) Idrott (8) Lära att lära (2) MA (7) Musik (1) No (36) Portfolio (4) So (5) Svenska (27) Tyska (37)

söndag 1 september 2013

Planeringsuppgift idrott

Jag planerar en vandring. När man vandrar så är det viktigt att tänka på att ha rätt kläder med sig som att  ha med sig ett underställströja och byxor för att hålla kroppsvärmen så man inte kyls ner och välja ett under ställ som andas så man inte svettas och förlorar kroppsvärme. Sen ska man ha en lite tjockare tröja av t ex fleece för att hålla kroppsvärmen och göra så man inte blir så kall. Man ska ha ett ytter plagg som skyddar mot vädret och de kalla vindarna så man håller sig varm men det är också viktigt att ta av och på kläderna beroende vädret så man inte blir för varm eller kall. Man ska ha två par strumpor på sig så man inte får skav sår utan att strumporna gnider sig mot varandra istället för huden. Det är också viktigt att ha med sig mössa och vantar om det skulle bli kallt. Man ska ha bra skor att vandra i som är varma och bekväma så man inte får ont i fötterna när man vandrar.

Det gäller att ha med sig bra med mat beroende hur långt man vandrar men oavsett så gäller det att hela tiden fylla på med vätska och mat så man håller humöret, orkar mer och håller kroppsvärmen därför är det bra med att ha med mer än en vattenflaska och mat som man förbereder på morgonen som man packar lättillgängligt så man inte behöver rota i hela ryggsäcken för att hitta maten och ta med mer än vad du tror för man vill inte bli hungrig eller törstig och maten är slut. Det är också bra att ha med sig en skräppåse så man tar med sig skräpet och inte lämnar kvar det i skogen.

Det är också viktigt innan man vandrar att man säger till någon, lämnar en lapp eller skickar ett sms där man berättar när man åker och ungefär när man har planerat att vara färdiga och vilken runda man ska vandra om man skulle bli vilsen så de kan på ett ungefär hitta en om man blir vilse.  För att förhindra från början att gå vilse så gäller det att med sig en karta på området och en kompass och en klocka så man vet att man håller tidsplanen. Det är också bra att ha med sig en mobil om man skulle ha täckning och ringa någon om vädret skulle bli dåligt eller om man går vilse.

Man ska ha med sig ett första hjälpen kit som ska förvaras lättillgängligt.

Innan man vandrar att planera rutt och en reservplan om något skulle gå fel men också kolla vädret så man kan ha rätt kläder med sig och veta om det ska åska så är det inte så bra att vandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar