Etiketter

Bild (3) Engelska (38) Hkk (3) Idrott (8) Lära att lära (2) MA (7) Musik (1) No (36) Portfolio (4) So (5) Svenska (27) Tyska (37)

torsdag 11 oktober 2012

Läslogg

London slutet på 1800-talet så beger sig Phileas Fogg ska till reform klubben där man diskuterar hur snabbt en tjuv kan ta sig jorden runt på grund av att ett brott har begåtts och Phileas Fogg säger att det går på 80 dagar så tvivlar dem andra på det och säger att det går inte med tanke på alla olyckor och förhinder som han hända på vägen men Phileas säger att allt är inräknat och han slår vad om 50 000 pund att han tar sig jorden runt och dem andra går med på det.

Han tar med sig sin nya betjänt Passepartout som är från Frankrike och han möter upp med medlemmarna från reform klubben och man sätter igång klockan och han åker från London till Paris till Turin och från Italien till Suez där han ska ta sig till Bombay men där så har en konstapel i London skickat en detektiv till Suez kanalen för att ta hitta tjuven som gjorde brottet och han letar efter någon som beter sig konstigt och han snackar med Passepartout som säger att dem ska resa jorden runt och en massa annat men han ser även att Phileas har väldigt mycket pengar och han blir då misstänksam

Phileas Fogg är en matematisk exakt person som man se på t ex att han har räknat ut att man kan resa jorden runt på 80 dagar. Han är en av dem rika på den tiden som inte är så snåla för att han reser jorden runt och satsar 50 000 pund på ett vad.

Passepartout är en storväxt, muskulös man för han tränade när han var ung, han har ett brunt lockigt hår och blåa ögon, han är snäll och jobbat som betjänt i 5 år men inte hittat någon husbonde som han trivdes med.

Miljön är ett sent 1800 tal i den rikare delen av London på grund av man ser den här reform klubben och det är inte så mycket om den fattigare delen av London.


Phileas Fogg har nu tagit sig från Suez till Bombay där Passepartout blev överfallen av tre präster men han lyckades slå ner två av dem medan den tredje stack och dem skulle nu bege sig med tåg till Calcutta men där dem blev stoppade på vägen och var tvungna att gå av på grund av att dem hade inte byggt klart vägen än. Så Phileas Fogg fick ta till drastiska åtgärder och då så såg han en hindu med en elefant men hindun ville inte sälja eller hyra ut men Phileas hade inte tänkt att förlora sitt vad nu och han köpte elefanten för 2 000 pund vilket är ett oerhört dyrt pris på en elefant även att det inte fanns så många tama elefanter.

Han har nu rest vidare på sin elefant och ser då en ung dam som ska bli bränd levande av några präster av den brahamska religionen och han smyger då in i templet och kommer på en idé att han ska uppehålla prästerna och vakterna medan Passepartout smyger in i röker och tar flickan dem flyr därifrån genom att vakterna har upptäckt dem och skjuter pilar och kulor efter dem men dem är utan räckhåll för dem.

Dem reser till Calcutta där dem blir stoppade av en poliskonstapel när dem ska ta båten till Hong Kong och blir införda i en domstol där dem blir anklagade av prästerna för vanhelgande och att det var passepartout som var skyldig men efter som han är Phileas betjänt så är det Phileas som får ta straffet som blir trots deras protester om att dem räddade en kvinna från att brännas levande så får han strafffet att sitta i fängelset i en vecka och böter på 150 £.

Dem har kommit fram till Hong Kong och ska ta båten Yokohama men eftersom det stormar på havet så kan dem inte åka direkt och Passepartout bliv frustrerad som om det var han som hade slagit vad om 50 000 £. Passepartout får syn på Mr. Fix som han börjar snacka med och får reda på att Phileas är misstänkt för bankstölden på 50 000 £. Phileas Fogg tappar bort Passepartout och hittar en båt som kan åka till Yokohama men kaptenen föreslår att dem åker vid kusten till Shanghai där det också går en båt till San Francisco men lämnar saker så att Passepartout kan klara sig. Passepartout däremot tar sig till Yokohama för att ta båten därifrån till San Francisco och funderar på att tjäna pengar på att börja sjunga på gatorna.

I Yokohama träffar han på Tingous guden anhängare långnäsorna och fick vara med i en ritual. Men sen så steg han på båten till San Francisco där han träffar Mrs. Auoda och Phileas Fogg där träffar Passepartout också Mr. Fix som han är väldigt arg på och han slår ner honom.

Phileas Fogg har nu kommit runt halva jordklotet och ska nu resa till San Francisco och där till New York men han har en häktningsordern på sig om han åker tillbaks till England som han måste om han vill vinna vadet men han har bara 28 dagar på sig.

På tåget till New York så stöter dem på en djur hord som gör att dem blir tvungna att vänta i tre timmar innan dem kan resa vidare och på resan så är det en man på tåget som konventera folk till att bli mormoner och hur dem har blivit utdrivna ur flera del stater och Passepartout går dit men efter ett tag så är det bara ett tjugo tal där men Passepartout stannar kvar även om han inte funderar på att bli en muslim trots allt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar